Sayfalar

27 Mayıs 2013 Pazartesi

LİNUX ÇEKİRDEĞİ



LİNUX ÇEKİRDEĞİ
En basit tanımıyla çekirdek için sistemin beyni diyebiliriz. Biraz daha teknik bilgi vermek gerekirse çekirdek yani kernel, yazılımla donanım arasındaki katmandır. Kendisi de bir yazılım olan çekirdek, yazılımların istemlerini donanımlara aktarır ve aldığı cevabı yine aynı yol ile yazılımlara geri yollar. Çekirdeğin temel görevleri arasında sistem kaynaklarının düzenlenmesi, monitör, klavye, fare, USB disk gibi yan birimlerin çalıştırılması, işlem yönetimi, bellek yönetimi, sanal dosya sistemi yönetimi ve çeşitli arabirimlerin yönetim ve denetimini sayılabilir.
*        Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için kaynak kodlarını indirip, istediğimiz değişikleri yaptıktan sonra yeniden derleyerek, kendinize uygun ve yeni işlevlere sahip bir çekirdek elde edebilirsiniz.
*        Linus Torvalds’ın Linux olarak adlandırdığı şey, aslında bir işletim sistemi değil çekirdeğin kendisidir. Bu çekirdek üzerine inşa edilebilen pek çok uygulama sayesinde Linux, kullanıcılar tarafından çekirdek, nam-ı diğer kernel olarak değil, işletim sistemi olarak anılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder